Kaia

  • Kjennings­signal: LM2374
  • Hjemmehavn: Haugesund, Rogaland
  • Bygget: 1850
  • Opprinnelig funksjon: Fraktefartøy
  • Lengde: 45'
  • Brutto­tonnasje: 25
  • Vernet: 1850
  • På nett: haugesjoen.no

Hønerævskøyta «Kaia» «litt av et klenodium». «Kaia» skal være det siste eksemplaret som er igjen av en fartøytype som var ganske vanlig på norskekysten. Betegnelsen «hønerævskøyte» har den fått på grunn av den utoverhengende hekken, som kan minne om stjerten på ei høne. Dekket ble på denne måten utvidet bakover, og skuta kunne ta med mer last.

«Kaia» antas å være bygd i Ryfylke, antagelig på 1850 tallet. Vi vet lite om opphavet og historien til «Kaia» før 1925. Hun gikk fra 1925 til 1950 mellom Sandnes og Stavanger med kål for Sandnes Damp sine nattruteskip. «Kaia» var på denne tiden registrert med navnet «Haabet» men gikk under kallenavnet «Kålasjøttå».

Uten motor seilte hun med fokk og storseil med kullast på dekk. Fra 1950 var «Kaia» å finne i Kopervik, her ble hun brukt til kaibygging. Fartøyet ble i denne perioden utstyrt med motor, styrehus og lugar foran.

I 1971 ble «Kaia» solgt til Kjell Jakobsen i Røyksund og brukt i  med kaibygging og dykking. På begynnelsen av 80-tallet havarerte «Kaia» i Røyksund. Etter havariet ble hun overdratt til Stiftelsen Haugesjøen i 1983.

Stiftelsen Haugesjøen hevet «Kaia» og startet restaureringen på Kortanes under ledelse av båtbygger Sigve Domersnes. Stiftelsen Haugesjøen søkte i 2000 et samarbeid med Riksantikvaren som resulterte i større overføringer for å gjøre «Kaia» sjøklar. Den videre restaurering av «Kaia» fortsatte på Fartøyvernsenteret i Norheimsund.  Djupevåg Båtbyggeri i Norheimsund fullførte restaureringen av «Kaia» i 2005.

Stiftelsen Haugesjøen har deltatt i arbeidet i hele perioden og selv hatt ansvar for alt teknisk utstyr om bord. «Kaia» ble innredet med moderne bysse og salong. «Kaia» brukes i dag til Stiftelsen haugesjøens ungdomsarbeid, museums tokt og i arbeid med barn, ungdom og eldre i Haugesund.

Stiftelsen Haugesjøen ønsker at «Kaia» skal være tilgjengelig for flest mulig i Haugesund.