Gamle Salten

  • Kjennings­signal: LCQT
  • Hjemmehavn: Bodø, Nordland
  • Bygget: 1953
  • Opprinnelig funksjon: Passasjerfartøy
  • Lengde: 53m
  • Brutto­tonnasje: 630
  • Vernet: 1996
  • På nett: gamlesalten.no

Gamle, gode «Salten», den som i mange år var kystruteskip i Nordland, gikk som reservehurtigrute Bergen – Kirkenes og ellers har fartet fra Svalbard til Østersjøen med passasjerer og skoleskipsgutter. Skipet er nå tilbakeført til fordums glans med status som vernet av Riksantikvaren, som har karakterisert den som «et nasjonalt klenodium» det er viktig å bevare for våre etterkommere.

«Salten» ble bygget ved Trosvik Verft i 1953. Den ble bygget mye over samme lest som de større Italienerene som senere kom i hurtigruten. «Salten» var Salten Dampskibsselsksbs stolthet og flaggskip. Verftet som hadde bygget mange skip betraktet «Salten» som juvelen av de fartøy de hadde bygget. Som ny fikk «Salten» installert en 1140 HK Polar Atlas Diesel. Fra verftet gikk den rett inn som avløser i hurtigruten, Bergen – Kirkenes, der den seilte 4-7 mndr. hvert år.

Etter det tragiske forliset til «St.Svitun» i 1962 gikk hun fast til «Lofoten» kom 1964.»Salten»gikk også i lokalfart i Nord-Norge. «Salten» ble i 1967 overtatt av Arbeidsdirektoratet og satt i fart som skoleskip under navnet «Sjøkurs» inntil Sørlandets Seilende Skoleskibsinstution kjøpte «Salten» til erstatning for fullriggeren «Sørlandet».

I 1995 kjøpte Ryfylke Dampskipsselskab AS fartøyet og ga det navnet MS «Gamle Salten». Tidens tann hadde tært stygt på fartøyet. Det meste var på plass, men det måtte tusenvis av dugnadstimer til for å få skipet tilbake til heder og glans.

I 2008 ble fartøyet kjøpt av et nyetablert rederi, Rederiet Saltens AS. «Gamle Salten» har fått Bodø som hjemmehavn igjen. «Gamle Salten» har i året 2009 fått installert nytt redningsutstyr MES og MOB – båt i davit.

Rederiet Saltens ønsker å frakte cruise passasjerer som ønsker å slappe av i salonger med stil og eleganse langs Norskekysten. «Gamle Salten» er et nasjonalt klenodium og vil være Bodøs seilende stolthet i årene som kommer.