Skudenes

Kjennings­signal:LNJT
Hjemmehavn:,
Bygget:1956
Opprinnelig
funksjon:
Lengde:37,95 m
Brutto­tonnasje:231
Vernet år:2018
Hjemmeside:Haugaland Maritime Kulturminne - Facebook
Bilde av passasjerfartøyet SKUDENES fra |156

SKUDENES

Historikk

«Skudenes» er et 37,05 meters sveiset lokalrutefartøy i stål og aluminium fra 1956 bygget hos Brødrene Lothe A/S Haugesund. Innredning og utrustning ble utført av Det Stavangerske Dampskibselskap (DSD). «Skudenes» opererte som lokalrutebåt for DSD på ruten Stavanger – Skudenes, fra 1970 fikk hun navnet «Ternøy» og ble benyttet til andre av DSDs sine ruter i Rogaland etter at riksvegferjesambandet mellom Stavanger og Skudeneshavn ble opprettet.

Fartøyet ble tatt ut av rute i 1984 og solgt til Simon Møkster Shipping og skiftet navn til «Strilfalk». I 1985 ble hun solgt videre til privat eier som ga fartøyet navnet «Hinna», og i 1986 overtok Rødne & Sønner som ga henne navnet «Rygerfjell». Utover 90-tallet hadde fartøyet flere eiere og er blant annet brukt til kulturformidling og som husbåt. I 2019 ble hun overført nye eiere gjennom A/S Rutebåten Skudenes og tilsluttet Haugaland Maritime Kulturminne som ga henne tilbake det opprinnelige navnet «Skudenes».

Fartøyet ble vernet av Riksantikvaren i 2018. Bevaringsperioden er satt til 1957-1984. Fartøyet er stort sett i original stand og med original hovedmotor, en Normo diesel 4TEV DM 8 sylindret 450 bkh, sannsynligvis den eldste bevarte etter Bergen Diesel. Skroget er fra bevaringsperioden, mast og bom originale. Salonger for passasjerer og mannskapslugarene er stort sett intakte. Autentisk eksteriør.


Drevet med WordPress. Levert av WooThemes

Design Ingrid&Odd - Utviklet av Nettvendt