Kulturhistorisk kysttur med ROGALAND

Kulturhistorisk kysttur med M/S ROGALAND – av Sigurd Jansen

Endelig var det tur igjen med Rogaland! Vi har vært så heldig å få Atle Skarsten, flykaptein og lokalhistoriker, til å fortelle gjestene om den farlige kysten utenfor Jæren. Med fokus på krigsårene. Totalt kjente han til 169 forlis på strekningen Feistein til Tungenes.

Det var en engasjert foredragsholder med mange historier. Vi lærte om Erling Skjalgssons seilingsleder, losene, datidens redningsselskap, sine fantastiske redningsbragder og svartlosene fra Rott som fikk 50 kroner for å redde mange mennesker fra et forlis, men 100 kroner for å redde 3 postsekker. Angrepet på Sola Flystasjon, oppbygging av tyskernes festningsverk og trefninger utenfor kysten ble fortalt med mange nye detaljer. En fantastisk historietime!

På grunn av Corona begrenset vi antall gjester til 50 og dessverre ble mange skuffet for ikke å få oppleve dette. Alle Coronatiltak var på plass. Velkomstsprit i hendene, servering ved bordene og oppsyn med en-meters reglen. Kjekt å være på tur igjen, men begrenset antall turer er en stor utfordring med hensyn til inntjeningen. Dagens aktivitet dekker ikke de årlige faste driftskostnader så vi er nervøse for fremtiden.

Bilde av 4 av mannskapet på kystruteskipet ROGALAND
Fra venstre: Kåsør Atle Skarsten, matros Torstein Randa til rors, Styrmann Roar Haugvaldstad samt skipper og styreformann Per Øhman


Kommentarer er skrudd av.

Drevet med WordPress. Levert av WooThemes

Design Ingrid&Odd - Utviklet av Nettvendt