Fartøyhistorie langs Haldenvassdraget

En permanent båtutstilling kalt «Fløtningens fartøy» planlegges i disse dager på Ørje Brug. Om få år vil man kunne oppleve historien til ulike dampfartøy som DS LELONG og DS PASOP. Sammen med DS ENGEBRET SOOT og to varpefartøy skal utstillingen fortelle om tømmerfløting og Haldenvassdragets historie. Bak står Østfoldmuseene, Stiftelsen DS Engebret Soot, Stiftelsen Haldenvassdragets Kanalmuseum, Regionalpark Haldenkanalen og Marker kommune.

Det er et unikt dampbåtmiljø på Ørje, forteller Desirée Nævdal, avdelingsleder for Haldenvassdragets Kanalmuseum. Denne delen av historien ønsker vi å belyse mer. I tillegg til de nevnte fartøyene består dambåtsamlingen av DS TURISTEN og DS METTE MENG. Noen av dem driftes i området rundt, mens andre får en mer fast tilknytning til museet.

Forprosjektet er allerede godt i gang. Den nye utstillingen skal erstatte den gamle som allerede finnes på Haldenvassdragets Kanalmuseum. Vi ønsker å knytte museet enda tettere til vannet og til kulturhistorien, forklare Nævdal om hvorfor de lager ny utstilling. Hun skryter av arbeidet til ildsjeler i venneforeninger og stiftelser som har klart å ta vare på fartøyene i alle disse årene. Nå blir de altså del av «Fløtningens fartøy» som vi gleder oss til å oppleve om få år.

Kilde: Dag Andersen, Smaalenes avis

Bilde av dampfartøyet ENGEBRET SOOT
DS ENGEBRET SOOT. Foto: Harald Sætre
Kommentarer er skrudd av.

Drevet med WordPress. Levert av WooThemes

Design Ingrid&Odd - Utviklet av Nettvendt