ANNA ROGDE kåret til årets fartøy på årsmøtet 2018

Norsk Forening for Fartøyvern vil gjerne rette oppmerksomheten mot fartøy som har gjort en særdeles innsats det siste året. Vi har derfor opprettet hedersprisen «Årets fartøy». Prisen gir heder og ære til et medlemsfartøy for særdeles godt arbeid og som et fremragende eksempel på norsk fartøyvern. For 2018 – og som første mottaker – valgte hederspriskomiteen ut ANNA ROGDE som årets verdige mottaker. Vi gratulerer så mye! Prisvinneren får utdelt et innrammet diplom og vi håper med dette at vi kan bidra til å rette fokus mot mange gode fartøyvernrepresentanter i årene som kommer.

ANNA ROGDE er 150 år i år og har på eksemplarisk vis klart å engasjere ulike aktører til å spille på lag med fartøyvernet. Både næringsliv, media og frivillige har alle stilt opp for jubilanten i Harstad og 150-åringen har også klart å øke rekrutteringen av frivillige. Norges femte største seilskute – og muligens verdens eldste seilende skonnert – formidler kystkultur, sjømannskap, historier og kulturarv med god hjelp fra driftansvarlig Katie Payne, skipper Eilif Gabrielsen og ikke minst de omlag 20 frivillige i Anna Rogdes Venner.

Morten Hesthammer og Katie Payne holder et innrammet diplom

Styreleder i NFF Morten Hesthammer overrekker driftansvarlig Katie Payne fra ANNA ROGDE hedersprisen

Fartøytypen skonnert ble oppfunnet i Nederland på 1600 tallet, men det var da amerikanerne videreutviklet disse at de fikk navnet skonnert. Om ordet skonnert kommer fra «to scoon» – å gå lett gjennom vannet som en stein som skeines bortover havflaten – eller fra det nederlandske «Schoon» – skjønn – er usikkert. Sikkert er det i alle fall at ANNA ROGDE både er skjønn og glir lett gjennom sjøen!

Fartøyet kom tilbake til Harstad i 1992 og har siden den gang markert seg som en god og verdig ambassadør for fartøyvernet med et særlig løft i jubileumsåret 2018, sa styreleder Morten Hesthammer i sin tale til jubilanten og prisvinneren.

 

Les mer om ANNA ROGDE i lenkene under:
ANNA ROGDE, Norsk Forening for Fartøyvern
ANNA ROGDE 150 år 
Sør-Troms museum, avdeling ANNA ROGDE
ANNA ROGDES jubileumsfilm

 

Kommentarer er skrudd av.

Drevet med WordPress. Levert av WooThemes

Design Ingrid&Odd - Utviklet av Nettvendt