«Storegut» med på spennende oppdrag med National Geographic

Vrakrestene etter jernbanefergen DF “Hydro» ligger 430 meter under vannoverflaten i Tinnsjøen i Telemark. Båten ble senket som en del av Tinnsjøaksjonen under andre verdenskrig, som hadde som mål å stoppe utsendelse av tungtvann fra Norsk Hydros fabrikk på Vemork ved Rjukan, Telemark. Båten ble senket den 20. februar 1944 for å hindre frakt av tungtvann på vei til Tyskland. Båten hadde med seg 49 tønner med tungtvann og 18 av de 47 passasjerene som var ombord i fergen omkom da den gikk ned.

Norsk Industriarbeidermuseum (NIA) er i gang med å gjennomføre detaljerte undersøkelser av vraket, og denne uka blir MF “Storegut» med når National Geographic skal filme til sin nye dokumentar om senkningen av DF “Hydro». “Storegut» vil bli brukt som base for forskere og filmteamet under oppholdet. 

DF «Hydro» er et viktig kulturminne for Rjukan, som sammen med Notodden ble innskrevet i UNESCOs verdensarvliste i 2015. Arbeidet vil ikke innebære inngrep i vraket eller fjerne noen av gjenstandene fra båten i det omliggende området. Riksantikvaren vil få tilgang til all data fra dokumentasjonen.

, , , , ,

Kommentarer er skrudd av.

Drevet med WordPress. Levert av WooThemes

Design Ingrid&Odd - Utviklet av Nettvendt