Børøysund fredet

??????????Riksantikvaren fredet passasjerdamperen «Børøysund» på 50-årsdagen til Norsk Veteranskibsklub. 

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft hilser Børøysund velkommen til den historiske flåten av fredete fartøy.
– «Børøysund» er et levende bevis på det enestående frivillige arbeidet som legges ned på våre fartøyer kysten rundt, slår Sundtoft fast.

-«Børøysund» er et av de mest kjente dampdrevne fartøyene vi har, og et symbol for norsk fartøyvern, sier riksantikvar Jørn Holme. «Børøysund» representerer pionertiden i det frivillige fartøyvernet. Det er derfor ekstra gledelig å kunne frede «Børøysund» under feiringen av 50-årsjubileet til Norsk Veteranskibsklub, sier Holme videre.IMG_1158

Gjennom mer enn 60 år i drift har fartøyet gjennomgått mange endringer, men mye av det originale fra 1908 er likevel bevart.

Passasjerskipet «Børøysund» har en allsidig historie fra den som nybygd fartøy i 1908 fungerte som slepebåt, marinefartøy og lystyatch med utgangspunkt i Trondheim. Etter årene i Trondheim, gikk hun i noen år i rute på Vestlandet før hun ble solgt til Vesteraalens Dampskibsselskap i 1925, og fikk navnet «Børøysund» etter Børsundet der ruten gikk.

Fartøyet har vært i Norsk Veteranskipsklubbs eie siden 1969, og har siden den gang gledet folk i Oslo-området.

«Børøysund» er ett av fartøyene som sammen med «RS 1 Colin Archer», «Svanen» og «Skibladner» representerer begynnelsen på det frivillige norske fartøyvernet slik vi kjenner det i dag.

 

Kommentarer er skrudd av.

Drevet med WordPress. Levert av WooThemes

Design Ingrid&Odd - Utviklet av Nettvendt