Nytt om fartøyvern 1 2013

nff-nyhetsbrevfrise

Styret 2013

Det nye styret i foreningen har nå tiltrådt. Styret består i 2013 av:

Styreleder:

Jan Welde, tlf 900 81 452, jan@welde.com

Nestleder:

Eilif Gabrielsen, tlf. 915 58 497, eilifgab@gmail.com

Styremedlemmer:

Aslaug Nesje Bjørlo, tlf 950 32 493, aslaug.nesje.bjorlo@nordfjord.museum.no

Kjetil Skogdalen, tlf 951 26 051, kskogdal@online.no

Morten Hesthammer, tlf 474 88 295, morten.hesthammer@fartoyvern.no

Terje Olsen, tlf 975 79 351, terjeolsen@powermail.no

Tor Skille, tlf 416 58 230, tor.skille@online.no

Varamedlem:

Trond Marius Melsom, tlf 905 31 577, trond@melsom.net

Nye medlemmer

Foreningen har fra 2013 fått ni nye medlemmer. De nye medlemmene er fartøyene:

 • ”Bolga”
 • ”Brannflu”
 • ”Gamvik”
 • ”Havblikk”
 • ”Hulda”
 • ”Nybakk”
 • ”Rapp”
 • ”Sporen”
  og
 • ”Willy”

Foreningen teller nå 156 medlemmer. Vi ønsker de nye medlemmene velkommen i foreningen. En presentasjon av fartøyene får du på foreningens hjemmeside.

Årsmøte 2013 i Sandefjord

Sett av helgen 11. – 13. oktober til foreningens årsmøte som i år skal holdes i Sandefjord. Innkallelse og mer informasjon blir sendt alle medlemmer i september, men bestill gjerne reisen tidlig. Foreningen har de siste årene hatt en sterk økning i reisekostnader i forbindelse med årsmøtet, noe som kan unngås hvis reisen blir bestilt tidlig.

Jubileumskonvoi 2014

Nå står vi foran århundrets mulighet til å vise Norges befolkning hva vi holder på med og hvor viktig det er å ta vare på et representativt utvalg av våre flytende kulturminner. Neste år skal Norge feire 200-årsjubileum, med Eidsvold og 1814 og alt det andre som vi leste om i historiebøkene. Dette gir oss en enestående anledning til å presentere saken vi brenner for og fartøyene våre – som kanskje ikke fikk så stor plass i historiebøkene…..Vi planlegger en konvoi som skal gå langs hele kysten, fra Kirkenes til Oslo, i juli 2014. Det blir samseiling med Forbundet Kystens Tokt 2014, og vi får mange stopp i havner og på historiske steder underveis. Det forberedes aktiviteter der vi kommer og med bred dekning fra NRK-TV og annen media er vi garantert oppmerksomhet!

Nå inviterer vi medlemsfartøyene i Norsk Forening for Fartøyvern og andre av Norges historiske fartøyer til å flagge interesse for å være med. Det legges opp til en «familievennlig» seilas, med 7 knops fart og et bedagelig liv. Vi arbeider for å få sponsorer slik at dette svære prosjektet kan gjennomføres på en økonomisk forsvarlig måte. Planen er å komme til Oslo, til Forbundet Kystens landsstevne, 17. juli 2014 og samles under mottoet «Båten, Norges nasjonsbygger». Det var 112 utsendinger som dro mot Eidsvold i 1814 – nå bør vi stille med 112 flytende kulturminner i 2014. «Vil du være med, så heng på» heter det i det gamle eventyret – og vi vil gjerne høre fra flest mulig fartøyer som vil henge på i dette moderne eventyret! Ta kontakt med Jan Welde, jan@welde.no, tlf 90081452.

                                                                                          – Jan Welde

Lik foreningen på facebook

Vil du ha oppdateringer og nyheter om fartøyvern på Facebook? For å like foreningen, følg link til foreningens facebookside  eller scan koden: kode

Nordisk fartøyvernseminar

Foreningens arbeidsgruppe for nordisk samarbeid arrangerte et fartøyvernseminar 12.-13. januar i Oslo. Mange nordiske fartøyvernorganisasjoner, statlige og frivillige, var invitert. Tema for seminaret var

”Fartøyvernmidler i Norden”. Det var 18 deltakere fra Danmark, Sverige og Norge. På lørdag var det seminar og diskusjon, og søndag var det besøk på Frammuseet. Det ble utvekslet mange nyttige erfaringer som ga inspirasjon og ideer. Målet for foreningens arbeidsgruppe er å få i gang et nettverk i Norden for samarbeid innen fartøyvern. Foreningen skal fortsette å holde kontakten med de nordiske samarbeidspartnerne og forsøker å motivere dem til å være vertskap for et nordisk seminar i 2014.

European Maritime Heritage

Norsk Forening for Fartøyvern er Norges representant i European Maritime Heritage (EMH). 1.-3. februar var det EMH- møte for de nasjonale representantene i Amsterdam og Hedda Lombardo møtte fra foreningen. Foruten Norge var Danmark, Sverige, England, Nederland og Tyskland representert på møtet. Møtet omhandlet kongress 2013, internasjonalt regelverk og ny kommunikasjonsstrategi for EMH. Mer om EMH

Losplikt

Kystverkets forskrifter for losplikt for fartøy over 24 meter trådde i kraft 1. januar 2013. Nå har imidlertid Fiskeri- og kystdepartementet besluttet å utsette losplikten ut året og sendte den 9. februar ut en melding om dette på Kystverkets nettsider

Forskriften har unntak for fredete fartøy, men ikke vernete. Foreningen sendte Riksantikvaren en henvendelse der vi ba de to direktoratet om å klargjøre og avklare begrepene i lovverket.

”Terje” har byttet navn til ”Sjøgutt”

På årsmøtet i 2010, da fartøyet ”Terje” ble tatt opp som medlem i foreningen, oppfordret styret eier om å bytte navn på fartøyet. Dette for å gjenspeile epoken fartøyet er vernet. ”Sjøgutt” er det navnet fartøyet har hatt lengst, og eier har nå skiftet navnet fra ”Terje” til ”Sjøgutt”. Her kan du lese mer om ”Sjøgutt”

”Borgenes” borte for alltid

”Borgenes” er destruert. Den tidligere eskortefartøy og deretter sidetråler er kun en haug med jernskrot. 4. desember tok Ove Andersen bilder av restene av den en gang så fine damptråleren. Her kan du se bilde av destruerte «Borgenes».

”Riskafjord” skal hjem

”Riskafjord” skal hjem i løpet av april, hvis alt går etter planen. I et par år har båten ligget på land ved Dåfjorden

Slipp for å få nye plater i skroget klinket på gamle måten. Les mer.

”Stangfjord”

Veteranbåtslaget M/S Stangfjord har nå overdratt eierskapet til ”Stangfjord” fra kommunen.

”Hvaler”

2013 er året ”Hvaler” kommer på vannet igjen. Etter 20 år på land i lokalene til Seutelvens Mek. Verksted nærmer sjøsettingen seg med stormskritt. De 15-20 entusiastene som er involvert i restaureringen har skiftet ut store deler av skroget, lagt nye dekk og anskaffet en ny Nohab-dieselmotor. Med vann under kjølen vil Isegran bli fast liggeplass med ”Fix” som nabo. Les mer om restaureringen

Hvaler

Sveising «Hvaler». Foto: Hvalers Venner

Etter å ha fulgt ildsjelene på ”Hvaler” på nært hold siden 1993 spør Arne Børresen i Demokraten om det finnes politikere som kan sette skikkelig fokus på finansieringsbehovet til ”Hvaler”. Selv om båten skal sjøsettes i 2013 trengs det fremdeles nye millioner til før innredning, overbygg og teknisk utrustning er på plass. Les hele kommentaren.

”Nordstjernen” fredet

M/S ”Nordstjernen” avsluttet sin siste ordinære tur 22. mars 2012 og har med sine 56 år i rute, seilt lengst i Hurtigrutens stolte historie. Nå er skipet fredet av Riksantikvaren. Fredningen omfatter store deler av skipet med fast inventar og utstyrt, samt kunstnerisk utsmykking. Fredningen skal ikke være til hinder for fartøyets videre drift. Les mer om fredningen på Riksantikvarens nettsider.

Vil sette ”Hamen” i stand

Danske Tommy Andersen vil gjerne ta i et tak og hjelpe til med å redde ”Hamen”. Den pensjonerte sjømannen har snakket med flere tidligere sjømenn i Hirtshals som gjerne så ”Hamen” som et museumsskip, skriver NRK Østfold.

Leder i stiftelsen som eier ”Hamen”, Arne Øistein Holm, uttaler i halden.no at han håper at det er fortsatt er mulig å redde ”Hamen” og at han er interessert i kontakt med alle som vil bidra til dette. Les mer.

Alexander Ytteborg hos Riksantikvaren uttaler til NRK Østfold at ”Hamen” ikke vil få støtte fra Riksantikvaren. Les mer.

Eksperter konkluderer med at ”Hamen” er i relativt god stand og fullt mulig å restaurere. Arne Øistein Holm fra Stiftelsen MS Hamen sier at det ikke lenger er et alternativ å skrote skipet, skriver NRK Østfold.

Savner magasin for sikring av kulturminner

En mann fra Nordhordland vil gjerne kvitte seg med utstyr fra den tre-masta stålbarken ”Delta”, men det virker ikke som noen tar ansvar for å få etablert et magasin som tar vare på slike objekter. Regionale og fylkeskommunale instanser må ta større ansvar, uttaler Arne Høyland i Nordhordland. Les mer.

Kulturvernkonferanse

Norges kulturvernforbund inviterer til kulturvernkonferanse lørdag 16. mars. Tema for konferansen er ”Historiens kvinner og menn – deltakelse, felleskap og handling”. Kulturvernkonferansen blir en markering av stemmerettsjubileet samt oppstart for kulturminnedagene 8. – 15. september. Konferansen er åpen for alle, en møteplass som skal bringe sammen kulturvernorganisasjoner, museer, myndigheter, fagfolk og alle andre kulturinteresserte. Konferansen er gratis for deltagere fra frivillige organisasjonene. For andre er konferanseavgiften 550,-. Alle deltakere fra de frivillige organisasjonene kan søke om reisestøtte. Konferanse er på Oslo Militære Samfund, Myntgata 3.

Påmelding til Kulturvernforbundet innen 16. februar. Egen invitasjon er sendt foreningens medlemsfartøy på epost.

Veteranbåttreff på Måløy

Helgen 28. – 30. juni blir Måløydagene arrangert og alt av klassiske båter er invitert; små, store, jern, tre, seil, damp og motor. Dette er første gang Måløydagene byr på veteranbåtstreff. De som kommer med veteranbåt blir lovet et sterkt faglig innhold og god ivaretakelse. Treffet vil blant annet belyse gamle håndverktradisjoner, vern av fartøyer og vedlikehold av motorer. Ønsket er at alle med interesse for gamle båter skal komme sammen og utveksle erfaringer. Båtene vil ligge langs kaiene og det vil bli aktiviteter og boder i Sjøgata. Her er det ypperlig anledning til å vise seg frem og informere om fartøyvern. Det kreves ingen havneavgift for veteranbåter. Mer info på nettsidene til Måløydagene.

Fjordsteam 2013

Som Nordsteam i 2000 og 2005, blir det 1.–4. august 2013 nok en gang folkefest i Bergen. Nå under navnet Fjordsteam, første gang brukt i Florø i 2010. Igjen fylles Vågen og sentrum med flytende, rullende og stasjonære klenodier og kulturminner på sjø og land. Følg link for mer informasjon, program og påmelding på nettsidene til Fjordsteam.

Forbundet KYSTENS landsstevne

Forbundet KYSTENs landsstevne 2013 går av stabelen 18.-21. juli i Sandnessjøen på Helgeland, og Alstahaug Kystlag er vertskap. Det legges opp til et storslått arrangement i vakre omgivelser. Følg link for påmelding:

Meld deg på her!

Fjordabåtseminar

Lørdag 9. og søndag 10. mars blir det igjen Fjordabåtseminar på Hardanger Fartøyvernsenter. Tema for seminaret i år er dokumentasjon. Følg link for mer informasjon og påmelding.

Bredalsholmen Dokk og Fartøyvernsenter

Det er laget en video for å presentere Bredalsholmen Dokk og Fartøyvernsenter. Filmen skal promotere hvordan fartøyvernsenteret bruker tradisjonelle håndverk i restaureringen av eldre klinkbygde stålskip, med bl.a. varmeklinking. Filmen viser også veteranskipene som er istandsatt ved Bredalsholmen de senere år. Se filmen her.

Prosjektblogger

Visste du at Nordnorsk fartøyvernsenter blogger om de større prosjektene de arbeider på? Den nyeste bloggen handler om arbeidene som blir gjort på Skandferkutteren ”Folkvang”. Det finnes også blogger på ”Havblikk”, ”Einar II”,  ”Fuglø” og ”Brottsjø”. Les bloggene her.

Kommentarer er skrudd av.

Drevet med WordPress. Levert av WooThemes

Design Ingrid&Odd - Utviklet av Nettvendt